Saturday, October 8, 2011

Chucho Valdes & Archie Shepp in Athens



J
AZZ MASTERS

CHUCHO VALDES &  ARCHIE SHEPP !

Δευτέρα 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 9.00 μ.μ. στο Παλλάς 
Στο πλαίσιο της ιδιαίτερης και πολύ επιτυχημένης σειράς συναυλιών Jazz Masters  του Παλλάς, θα γίνει μία ακόμη συνάντηση γιγάντων της jazz μουσικής.  Σε μία παραγωγή που ελάχιστες φορές παρουσιάστηκε παγκοσμίως, ο μοναδικός Chucho Valdes και η πολυμελής και βραβευμένη μπάντα του των AfroCuban Messengers, συναντάται με το θρυλικό σαξοφωνίστα Archie Shepp!
 Ο κορυφαίος Κουβανός πιανίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής Chucho  Valdes, βραβευμένος ήδη με 7 Grammies, είναι  ο γιος του μοναδικού συνθέτη της Κουβανικής μουσικής  Bebo Valdes και μεσουρανεί στο χώρο της μουσικής εδώ και πέντε τουλάχιστον δεκαετίες. Γεννημένος το 1941 σε προάστιο της Αβάνας, ο πολυτάλαντος Chucho, άρχισε από την ηλικία των 3 ετών (!) να σκαλίζει τα πλήκτρα του πιάνου και ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές του  στα 14 χρόνια του για να συνεχίσει μόνο με ιδιαίτερα  μαθήματα!  Από τα 15 χρόνια του άρχισε να φτιάχνει  μουσικά σχήματα jazz και αφροκουβανικής μουσικής.   Παράλληλα έπαιζε στην ορχήστρα του πατέρα του, ενώ  δούλευε και σε μουσικά θέατρα με διάφορες μπάντες. Στα τέλη της δεκαετίας του 60’ πλέον ο Valdes έχει ήδη αποφασίσει ότι πλέον μόνο ως leader μπορεί να πορευτεί και φτιάχνει το δικό του combo, το οποίο με την μορφή του κουϊντέτου, θα είναι και η πρώτη  μπάντα που θα βγει να παίξει σε Φεστιβάλ εκτός Κούβας το 1970, προσκεκλημένο από το Jamboree International Jazz Festival της Πολωνίας. Ο μεγάλος Dave Brubeck αφού  έδωσε στον  Chucho  τα συγχαρητήριά του, τον κατέταξε ανάμεσα στου κοφυφαίους 5 πιάνιστες στον κόσμο και ανάμεσα στους Bill Evans, H. Hancock, C. Corea και O. Peterson! 
Το 1972 θα προσθέσει πνευστά και περισσότερα κρουστά στην μπάντα του ενώ το 1973
  θα δημιουργήσει με τον Armando Romeu τους περίφημους Irakere, το πιο διάσημο και  σημαντικό συγκρότημα Κουβανέζικης μουσικής του 2ου μισού του 20ου αιώνα. Ο ήχος του σχήματος επαναστατικός, αφού αναδείκνυε την παραδοσιακή Κουβανική μουσική μέσα  από jazz, από rock και κλασσικές επιρροές. Ένας ήχος που επηρέασε την πορεία της Κουβανικής μουσικής συνολικά. Κάποια από τα διάσημα μέλη του σχήματος πλάι στον  Chucho ήταν και ο σαξοφωνίστας Paquito DRivera αλλά κι ο τρομπετίστας  Arturo  Sandoval!  Ήταν άλλωστε και το πρώτο Κουβανέζικο σχήμα που βραβεύτηκε με Grammy  το 1979. Με τους Irakere  αλλά και με τα διαφορετικά  του project ο Chucho Valdes έχει ηχογραφήσει 87 δίσκους, ενώ έχει συμμετάσχει σε περίπου 35 δίσκους  άλλων.   
 Η  τελευταία του δουλειά λέγεται “Chuchos Steps” και έχει ευθείες αναφορές στο πυρήνα της jazz, στον Coltrane αλλά και στον Gershwin, τον Zawinul, τον C. Porter και την οικογένεια Marsalis, με θέματα «βουτηγμένα» στα ...mojitos και μια προσέγγιση σύζευξης του ήχου της Blue Note με το danzon και το Cha Cha Cha. Μαζί του οι περίφημοι Afrocuban Messengers με τους οποίους εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό και με τους οποίους απέσπασε το ..τελευταίο (ίσως) Latin Jazz album Grammy της ιστορίας το 2011 (σ.σ. καταργήθηκε η κατηγορία)! Στην τεράστια καριέρα του ο Chucho συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους μουσικούς ανάμεσα στους οποίους θα ξεχώριζε κανείς τον Gato Barbieri, τον Tito Puente, τους αδελφούς Marsalis, τον Corea, τον Dizzy Gillespie, τον Carlos Santana, τον Herbie Hancock , τον Michel Legrand ή τις ορχήστρες του Lincoln Center και την Machito Orchestra. Ακόμη συνέπραξε με συμφωνικές ορχήστρες και εμφανίστηκε στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου.  Ανάμεσα στις αμέτρητες βραβεύσεις έχει ανακυρηχθεί και Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του FAO στα Ηνωμένα Έθνη, δίνοντας συναυλίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα.  
Ο
Archie Shepp είναι μία εμβληματική και ιστορική προσωπικότητα στον χώρο της jazz. Εκτός από σπουδαίος σαξοφωνίστας, συνθέτης, πιανίστας, τραγουδιστής, ποιητής και συγγραφέας, ο Shepp είναι ένας αυθεντικός θρύλος της Αφροαμερικανικής κοινότητας. Γεννήθηκε το 1937 στο Fort  Lauderdale της Florida αλλά  μεγάλωσε στην Philadelphia σπουδάζοντας αρχικά στη δραματική σχολή Goddard όμως γρήγορα τον κέρδισε η μουσική και στράφηκε  σε σπουδές σαξόφωνου και πιάνου.   
Αρχικά
  έπαιξε σε μια Latin μπάντα μέχρι που τον ενέπνευσε η συνεργασία του με τον τρομερό πιανίστα της avant-garde, τον Cecil Taylor. O πρώτος δίσκος του ήταν με τον Bill Dixon  και το κουαρτέτο τους το 1962, όπου περιείχε και κάποιο κομμάτι του  Ornette Coleman.  Η σχέση με τον Coleman και η τάση της εποχής τον έφεραν  στη Ν. Υόρκη και μέσα σε πνεύμα έντονης πολιτικοποίησης, δημιούργησε το περίφημο κουϊντέτο της avantgarde τους New York Contemporary Five με τους μεγάλους Don Cherry, Reggie Workman, Roswell Rudd και John Tchicai. Εκεί θα κινήσει το ενδιαφέρον του τεράστιου John Coltrane που στο πρόσωπο του Shepp θα βρει ένα πολύτιμο συνεργάτη για τα αμέσως επόμενα  χρόνια. Το 64’ ηχογράφησε με την επικουρία του Coltrane το περίφημο “Four for Trane” με συνθέσεις κυρίως του μυθικού σαξοφωνίστα  στην εταιρεία Impulse που έμελλε να κάνει κάποιες από τις ιστορικότερες  ηχογραφήσεις της  jazz. Τα επόμενα δύο χρόνια ο Shepp συνεργάζεται και με τον Coltrane σε διάφορους δίσκους και ιδιαίτερα στον θρυλικό δίσκο “Love Supreme  ή τον στον δίσκο “Ascension  που κατά πολλούς είναι και η επιτομή της avant -garde μουσικής. Η συνεργασία του με τον Coltrane απογείωσε όπως ήταν φυσικό το ήδη ανήσυχο πνεύμα του Archie. Με τον δίσκο του “Fire Music” το 1965 παρουσιάζεται  η έντονα πολιτική του συνειδητότητα και η ανάγκη του για μία αυξημένη εγρήγορση στο πρόβλημα των φυλετικών διακρίσεων, με ένα έντονο «Αφροκεντρισμό» και σε ένα δίσκο, όπου ανάμεσα σε υπέροχα κομμάτια διαβάζει και μία ελεγεία στον Malcolm X! Στοιχεία  Αφρικάνικης μουσικής προστίθενται ολοένα και περισσότερο στη μουσική του Shepp και με τα χρόνια θα προσδιορίζει τον εαυτό του ως ένα αυθεντικό Αφρο- αμερικανό μουσικό με συγκεκριμένη άποψη και αισθητική. Το 1969 λαμβάνει την έδρα Εθνομουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Amherst  της Μασσαχουσέτης και διδάσκει  εκεί επί πολλά χρόνια, ενώ παράλληλα γράφει και δύο θεατρικά έργα. Τα χρόνια που ακολουθούν ηχογραφεί  και κυκλοφορεί  συνολικά πάνω από 75 εξαιρετικούς προσωπικούς δίσκους και εμφανίζεται σε όλο το κόσμο συνεργαζόμενος με  σπουδαίους  μουσικούς  βρίσκοντας το δικό του τρόπο να προσεγγίσει  την mainstream jazz και το blues μέσα από μία  avant-garde και free jazz οπτική. Σε λεξικό της Jazz ο Archie Shepp αναφέρεται ως “πρώτης τάξεως μουσικός και διανοούμενος, που βρίσκεται στην κορυφή της Avant-garde free jazz κίνησης  έχοντας ενσωματώσει τα  στοιχεία της mainstream jazz, ενώ παραμένει  πιστός στην αισθητική του” ενώ τον αναφέρει και ως  “πολυοργανίστα αφού παίζει σοπράνο, άλτο , τενόρο σαξόφωνα και από το 1975 και πιάνο, ενώ τα τελευταία χρόνια τραγουδά τα blues και τα standards”. Ένας καλλιτέχνης πραγματικός μύθος.
Η συνεργασία και συνύπαρξη
  του Chucho Valdes και των AfroCuban Messengers  με τον Archie Shepp  πραγματικά αποτελεί ένα special event  και ως τέτοιο ταιριάζει απόλυτα στον κύκλο  συναυλιών Jazz Masters του Παλλάς.  Είναι μία συνεργασία που δεν περιοδεύει ως έχει, αλλά έκανε αίσθηση και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο 2 μεγάλων Φεστιβάλ  του εξωτερικού που αποτελούν θεσμό.   Όπως αυτός  που έχει δημιουργήσει το Παλλάς τα τελευταία χρόνια με την παρουσίαση κορυφαίων παραγωγών jazz. Στις 7 Νοεμβρίου και ώρα 21.00 λοιπόν οι φίλοι της  jazz και όχι μόνο μουσικής, έχουν ραντεβού με δύο  καλλιτέχνες θρύλους,  φυσικά στο θέατρο Παλλάς. 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 30€, 45€, 55€, 65€, 80€, 90€

Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ
 Βουκουρεστίου 5, Αθήνα
Τηλέφωνο:
             210 3213100      
 Με πιστωτική κάρτα:
             210 81 0 81 81      
 Κρατήσεις μέσω
Internet: www.ellthea.gr και  στο www.tickethour.com







Famous musicians in Athens
Upcoming events










Archie Shepp & Chucho Valdés performing in Jazz... by archieball2011

No comments:

Post a Comment