Wednesday, March 7, 2012

Γιώργος Κουμεντάκης



Ο Γιώργος Κουμεντάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1959. Σε ηλικία 15 χρονών άρχισε να δημιουργεί τις πρώτες του συνθέσεις. Πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής στο Ωδείο Ρεθύμνου και στο Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας. Αργότερα, παρακολούθησε σεμινάρια σύνθεσης και μαθήματα με τους Π. Μπουλέζ, Γκ. Λίγκετι, Γ. Ξενάκη, Α. Γκερ. 
Έχει συνθέσει περισσότερα από 70 έργα για ορχήστρα, μουσική δωματίου, ορχήστρα δωματίου, καθώς και όπερες ορατόρια, μουσική για αρχαίο δράμα. Οι συνθέσεις του έχουν παιχθεί σε περισσότερες από 300 συναυλίες διεθνώς και από σημαντικά συγκροτήματα μεταξύ άλλων: Quattor Leonardo, ENSEMBLE INTERCONTEMPORAIN, European
Community Youth Orchestra, Oslo Sinfonietta, Oslo Philharmonic Chamber Choir, Divertimento Ensemble, Xenakis Ensemble, Hong Kong Ensemble, Arraymusik Ensemble, Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, Καμεράτα Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Actis, Alea III, Accademia Musicale Siciliana, Orchestre des Jeunes de la Mediterranee, Composer's Ensemble, The City of Oxford Orchestra, Ορχήστρα Χρωμάτων, ΒΤ Scotish Ensemble.
Έργα του έχουν διευθύνει μεταξύ άλλων οι: Arturo Tamayo, Gunther Schuller, Diego Masson, James Judd, Mathias Bamert, Ingo Metzmacher, Sandro Gorli, Olivier Cuendet,Christian Eggen, Stefan Skold, Henry Kucharzyk, Μίλτος Λογιάδης, Gaetano Colajanni, Νίκος Τούχλος, Meter Wiegold, Αλέξανδρος Μυράτ, Μάριος Παπαδόπουλος, Αλκής
Μπαλτάς, Θεόδωρος Αντωνίου.
Έργα του έχουν παρουσιαστεί εκτός από την Ελλάδα, στην Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Χόνγκ-Κόνγκ, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Ελβατία, Νορβηγία, Βέλγιο, Ουγγαρία κλπ., στο πλαίσιο μεγάλων φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής όπως: Bienale of Venice, 1985 (Teatro la Fenice) Φεστιβάλ Επιδαύρου, 1981, 1984, 1989, 1996 (Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου) Φεστιβάλ Αθηνών, 1988, 1989 1985 European Year of Music (Asolo, Bolzano, Luxembourg) Παραγγελία από την European Community Youth Orchestra. Η επιλογή του έγινε από τον G. Ligeti.
World Music Days Festival: 1987 (Germany), 1988 Hong Kong, 1990 Oslo Festival de la Musique Grecque (Centre Georges Pompidou-Paris 1981) Midem-International Festival in Cannes, 1987 Frankfurt Feste, 1987 IV Festival di Musica Contemporanea, Naples 1987 Semaines Musicales Internationales d' Orleans, 1987 Week of Greek Music in London (Purcell Room), 1989 Middelburg Festival, Holland 1990 Lecce Festival, 1992 "Tage fur Neue Musik" Festival, Zurich, 1992 "Presences 92", Radio France, Paris 1992 Conferenza Musicale Mediterranea, Palermo, 1992, 1997
New Musica 4, London, 1994 Φεστιβάλ Αργούς: 1995, 1996, 1997 Greece in Britain, 1998 (London - Purcell Room, Oxford - Sheldonian Theatre) Aix en Provence Festival, 1998, Παραγγελία από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας
(Theatre de Γ Archeveche). To 1979 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Unesco International Forum for Composers (Paris).
Έχει συνεργαστεί έξι φορές με τη χορευτική "Ομάδα Εδάφους". Από το 1994 συνεργάζεται με το "Studio 19" προσπαθώντας να προσαρμόσουν νέες τεχνολογίες στη μουσική παραγωγή. 
Έχει πάρει μέχρι σήμερα τέσσερις παραγγελίες από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το 1998 παρουσιάσθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα των Φίλων της Μουσικής το έργο του "Missa Harmoniae Verbi" για τέσσερις σολίστες, χορωδία, κουαρτέτο εγχόρδων και ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ. Το έργο του "Μικρό κοντσέρτο για πιάνο και επτά όργανα" παρουσιάστηκε σαν υποχρεωτικό έργο από τον διαγωνισμό "Δημήτρης Μητρόπουλος το 1998 για νέους μαέστρους. Έργα του κυκλοφορούν σε πέντε CD.
Ο Γιώργος Κουμεντάκης κέρδισε την υποτροφία "Prix de Rome" και έμεινε το 1993 στην Γαλλική Ακαδημία της Ρώμης - Villa Medicis. To 1994 τιμήθηκε με το βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης".
Εργάστηκε δύο χρόνια ως Composer In Residence, συνθέτοντας δύο έργα, για το Hellenic Concert Series στο Λονδίνο με την ευγενική υποστήριξη του Michael Marks Charitable Trust. Ο Γιώργος Κουμεντάκης είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του "Μουσικού Συνόλου Ν. Σκαλκώτας".



Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών > Ορχήστρα των Χρωμάτων 
Πορτραίτο συνθέτη: Γιώργος Κουμεντάκης



11 Μαρτίου 2012
H Ορχήστρα των Χρωμάτων σε έργα Κουμεντάκη, Berio και Schoenberg.


Η Ορχήστρα των Χρωμάτων, υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Μίλτου Λογιάδη, ερμηνεύει συνθέσεις του Γιώργου Κουμεντάκη, αλλά και έργα των Luciano Berio και Arnold Schoenberg, στις 11 Μαρτίου 2012 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. 


Το Ισοκράτημα ενός παιδιού για ορχήστρα, το τρίτο στον κύκλο των Ισοκρατημάτων, γράφτηκε μετά από ανάθεση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση στην Αθήνα.


Τα Ισοκρατήματα είναι μια ομάδα έργων που ερευνούν το βυζαντινό ισοκράτημα (όρος της βυζαντινής μουσικής που σημαίνει τη μουσική συνοδεία της κύριας μελωδίας με το επίμονο «κράτημα» μίας και μόνο νότας), το καθηλωτικό «ίσο». Πρόκειται για τη θεμέλιο νότα κάθε αρμονίας που μοιάζει να κινείται επ' άπειρον, μια στέρεη βάση που πάνω της οικοδομεί ο άνθρωπος την πνευματική του υπόσταση. 


Το Amor Fati για ορχήστρα, γράφτηκε μετά από ανάθεση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για τα πενήντα χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη και είναι βασισμένο σε κρητικές κοντυλιές.

Ο Ίρβιν Γιάλομ αναφέρει στο βιβλίο του Θρησκεία και ψυχιατρική: «Εκείνοι που νιώθουν ότι έχουν ζήσει πλούσια τη ζωή τους, ότι έχουν εκπληρώσει τις δυνατότητές τους και τον προορισμό τους, βιώνουν λιγότερο πανικό μπροστά στο θάνατο. [...] Μ' αρέσει πολύ η φράση στην Αναφορά στον Γκρέκο: “Να μην αφήσω στον Χάρο τίποτα να μου πάρει – μονάχα λίγα κόκαλα.” Είναι ένας καλός οδηγός για τη ζωή μας...» Και σημειώνει ο Γιώργος Κουμεντάκης: «Οι σκέψεις αυτές του Ίρβιν Γιάλομ έγιναν η αφετηρία έμπνευσης του Amor Fati [Αγάπη για τη μοίρα], ενός αισιόδοξου έργου, ίσως του πρώτου μου με θετική παρόρμηση για τη ζωή. Προσπάθησα να δω το έργο του Νίκου Καζαντζάκη με σύγχρονη ματιά, χωρίς τη συνήθη φολκλορική διάσταση, λαθεμένη και πολύ περιοριστική για την ουσία της δημιουργίας του, το φιλοσοφικό και ιδεολογικό του περιεχόμενο.»


Τα Folk Songs –τα οποία θα ερμηνεύσει η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα– είναι από τα πλέον αγαπημένα έργα του μεγάλου Ιταλού συνθέτη Λουτσιάνο Μπέριο, στο οποίο προσεγγίζει με αναλυτικό, δεξιοτεχνικό αλλά και άμεσα κατανοητό τρόπο μουσική από ιταλικές και άλλες λαϊκές πηγές. 


Η Εξαϋλωμένη Νύχτα αποτελεί ίσως το σημαντικότερο πρώιμο έργο του μεγάλου Αυστριακού συνθέτη Άρνολντ Σαίνμπεργκ. Γραμμένο σε πέντε μέρη και σε ένα ακραίο υστερορομαντικό μουσικό ύφος που ωθεί την τονική γραφή στα όριά της, το έργο βασίζεται προγραμματικά στο ομώνυμο ποίημα του Richard Dehmel.
***


Στη δεύτερη καλλιτεχνική της περίοδο, η Στέγη σκιαγραφεί το πορτραίτο του Γιώργου Κουμεντάκη, το πρόσφατο έργο του οποίου διερευνά με παραδειγματικό τρόπο τη σχέση της ελληνικής παράδοσης από τη σκοπιά ενός σύγχρονου μουσικού ιδιώματος.


Ο Γιώργος Κουμεντάκης είναι από τους πιο αναγνωρισμένους Έλληνες συνθέτες της νέας γενιάς. Το 1992 κέρδισε την υποτροφία Prix de Rome και την επόμενη χρονιά ήταν resident composer στη Γαλλική Ακαδημία της Ρώμης (Villa Medicis). Το 1994 τιμήθηκε με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης». Την περίοδο 1998-2000 εργάστηκε ως composer in residence για την Clio Gould και το BT Scottish Ensemble με την ευγενική υποστήριξη του ιδρύματος Michael Marks Charitable Trust. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από 400 συναυλίες σε αίθουσες και φεστιβάλ όλου του κόσμου, ενώ τις συνθέσεις του έχουν παρουσιάσει σημαντικά μουσικά σύνολα (από τη Συμφωνική του Πεκίνου έως τους Kronos Quartet) και έχουν διευθύνει οι κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι αρχιμουσικοί.


Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30 
Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Γιώργος Κουμεντάκης [γενν. 1959]
Ισοκράτημα ενός παιδιού (2010)
Amor Fati (2007)


Luciano Berio [1925-2003]
Folk Songs (1964)
Mezzo-soprano: Θεοδώρα Μπάκα


Arnold Schoenberg [1874-1951]
Εξαϋλωμένη Νύχτα (1899)





www.sgt.gr

No comments:

Post a Comment