Saturday, October 12, 2013

Saxophone Summit in Athens!


17  Οκτωβρίου 2013
Ώρα έναρξης: 22:00

Η επιτομή της Jazz στην καρδιά της Αθήνας στις 17 Οκτωβρίου  στο Gazarte

To Gazarte ανοίγει τις πόρτες του για τη φετινή σεζόν με μία σύμπραξη τριών από τους πιο ευφάνταστους και καταξιωμένους σαξοφωνίστες της εποχής τους και σε μία μπάντα από τις πιο σημαντικές στη σύγχρονη παγκόσμια jazz σκηνή. Στις 17 Οκτωβρίου , το live stage του Gazarte επισκέπτονται για μία και μοναδική συναυλία οι Saxophone Summit σε μία βραδιά  που θα σηματοδοτήσει την αρχή του φθινοπώρου με τον πιο ατμοσφαιρικό τρόπο.

Ο Michael Brecker θεωρήθηκε από πολλούς ως ο tenor σαξοφωνίστας με τη μεγαλύτερη επιρροή μετά τον John Coltrane, ενώ βραβεύτηκε με 15 Grammy Awards και ένα τιμητικό διδακτορικό από το Berklee College of Music.  Μιλώντας για τον Dave Liebman, αναφερόμαστε σε έναν από τους πιο σημαντικούς jazz καλλιτέχνες της εποχής του. Το National Endowment for the Arts του χάρισε τον πλέον τιμητικό Jazz Master, επίτευγμα ζωής για τους καλλιτέχνες της κατηγορίας του, ενώ ο Joe Lovano, έχοντας ένα βραβείο Grammy στο ιστορικό του, αλλά και πληθώρα αναφορών στο περιοδικό Down beat, συνιστά αυθεντία στο χώρο της Jazz. Οι τρεις τους πρωτοσυναντήθηκαν μουσικά στα μέσα των 90΄s, με σκοπό να πειραματιστούν με τις πιο απόκρυφες πλευρές της jazz, βασισμένοι στους μουσικούς δρόμους που είχε χαράξει ο θρυλικός John Coltrane λίγες δεκαετίες νωρίτερα. Tο ιστορικό και η καριέρα του καθενός ξεχωριστά, προμήνυαν μία συνεργασία με πολλές αξιώσεις.

Η κυκλοφορία της πρώτης τους ολοκληρωμένης δισκογραφικής δουλειάς με τίτλο “Gathering of spirits” τράβηξε την προσοχή του παγκόσμιου Τύπου , κάνοντας την Amazon να προτείνει τον δίσκο , χαρακτηρίζοντάς  τον ως  “ το συλλογικό όραμα και η αποκαλυπτική ενέργεια του John Coltrane, σε συνδυασμό με τον Eric Dolphy και τον Pharoah Sanders”. 

Ο ατυχής χαμός του Michael Brecker το 2007, στέρησε από τους μουσικούς αλλά και από το κοινό τους, την πολυαναμενόμενη μετέπειτα δισκογραφική συνεργασία των τριών τιτάνων. Ωστόσο , λίγo αργότερα (τον Ιούνιο του 2008) , η προσθήκη του Ravi Coltrane (υιού του ιστορικού σαξοφωνίστα John Coltrane) αντικατέστησε με τεράστια επιτυχία την απώλεια του Michael, δωρίζοντας στην μουσική κοινότητα τον δεύτερο ολοκληρωμένο δίσκο των Saxophone Summit με τίτλο Seraphic Light. 

Το όνομα της δεύτερης δουλειάς τους, συνδέει κατά κάποιο τρόπο τους ανώτερους αγγέλους, με τους καλλιτέχνες . Όπως οι άγγελοι, έτσι και οι καλλιτέχνες ακόμα και αν φύγουν νωρίς, αυτό που αφήνουν πίσω τους είναι έμπνευση στους υπόλοιπους.  Η πλειοψηφία των κριτικών σύγκλινε στο ότι o ήχος του Seraphic Light ήταν κάτι διαφορετικό, με τον Ravi να δίνει το προσωπικό του ιδιαίτερο στίγμα σε ένα συγκινητικό εγχείρημα που κάποιος θα μπορούσε να αποκαλέσει φόρο τιμής στον Michael Brecker, αλλά και τον John Coltrane. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο αποτέλεσε το “Message to Michael” , μια σύνθεση του αδερφού του Michael, ενορχηστρωμένη από τον ίδιο.

Το Seraphic Light πρόκειται για μία σειρά συνθέσεων οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα ατέλειωτο μουσικό ταξίδι στις απεριόριστες δυνατότητες της Jazz. Ξεκινώντας από το μελωδικό και παράλληλα προκλητικό άκουσμα του “Transitions”, συνεχίζοντας με το συναισθηματικά φορτισμένο “Μήνυμα στο Mike” και καταλήγοντας σε μία σόλο προσέγγιση του “εν ζωή” Brecker  στο κλείσιμο του δίσκου.

Ένα ατμοσφαιρικό βράδυ, στην καρδιά της Αθήνας. Ένα μουσικό καλωσόρισμα γεμάτο εικόνες , συγκίνηση και jazz διάθεση. 17 Οκτωβρίου στο Gazarte.

BAND
Joe Lovano
Ravi Coltrane
Dave Liebman
Phil Markowitz (Piano)
Cecil McBee (Bass)
Billy Hart (Drums)


















No comments:

Post a Comment